Nytt år, soffa och fläng

hej hopp, i dag blir det lungt (som vanligt), det är möjligt att jag är världens tråkigaste människa men jag tycker bara inte att nyår är speciellt märkvärdigt. det nya året kommer lägligt för oss och det 2011 kan bara bli bättre än 2010. Början på det nya året kommer vara väldigt intensivt men enbart på ett possitivt sätt.
Ut med det gammla och in med det nya! En omstart med stort O för oss.

I går va vi iväg och hämtade våran nya soffa som jag tjatat om tidigare, kan bara säga att jag är skitnöjd. Klart över förväntan. Jag har gått och blivigt Blocket nörd, jag har blivigt mer nördig än gubben min.
det vart en hel del flängande i går, Tidaholm och hämta soffa, vidare till biltema och sedan till Skara där jag hittade mig lite nyttogrejer till köket, Me Like. För att slutligen fara till barnmorskan på kontroll. Alla värden såg jätte bra ut, jag är lite stolt faktiskt över att mina värden är så fina.Men bebisen vill inte fixera sig, så jag fick order om att ifall vattnet skulle gå nu innan nästa besök så måste jag vara sängliggandes tills det kontrollerats ifall den fixerat sig, jag som hade planerat att plocka som fan för att fåigång det. Men så har vi ju underbara vänner som hjälper oss, vårat "Göll" som hjälper oss att flytta och min Sandra som ska komma till mig och hjälpa oss komma iordning, det uppskattas massor, eftersom att gubben jobbar och jag börjar känna mig lite stressad inför barnafödandet och jag vill ju självklart ha kommit iordning så mycket som möjligt innan bebben kommer.Tänk att vi är omgivna av så fina människor.


Nu är julen över

Eller åtminstonde för min del. Det har varit ett par hektiska dagar, en massa stress men även mysiga stunder med familjen. Lillan har fått massor av fina julklappar så julen har varit lyckad i det  stora hela. Men jag har även kommit fram till hur jag vill att nästa jul ska firas, nästa år blir det till att påbörja våra egna traditioner, och det börjar kännas viktigt nu när lillan är såpass stor och det kommer en liten till. kanske något tidigt att redan tänka på nästa jul,men men.





Nu är det bara flytten vi ska sikta in oss på, och det mesta har vi fixat i dag, fixat med el, vatten och allt annat som hör till. Vi har även hunnit med att köpa en ny soffa som vi ska hämta på torsdag men den är iallafall betald och klar. Det vart en grå divansoffa, så jag är nöjd. JAG VILL FLYTTA NU!
Vi närmar oss också dagen med stort D, så jag börjar känna mig lite smått stressad med allt.För att få lite perspektiv på tiden så kom jag att tänka på att innan nästa löning så är vi förmodligen föräldrar igen, och om man tänker efter så är det ju inte speciellt lång tid från löning till löning. det är närmare bestämt 25 dagar kvar till beräknat datum. 


Läkarbesök.

Gick upp lite exta tidigt i dag för lillan skulle på sitt läkarbesök, hon är i väg nu med mormor. jag fick inte plats i bilen för hon skulle handla julklapp till min borson så jag får snält sitta hemma och vänta. Lite jobbigt att inte vara med henne men hon är så himla duktig och allt har sett bra ut alla andra år så det finns ingen anledning att tro något annat nu heller.
Ska snart väcka mannen min som ska jobba kväll, en liten stund till får han sova.
Veckans to do list gör mig fruktansvärt stressad men det ska nog lösa sig, massor att stå i innan jul och flytt.

Föresten, vad tycker ni om min nya design?

God morgon

Sitter och dricker morgonkaffet, fast eftersom att jag valde att ta mig en liten sovmorgon så vart det mer förmiddagskaffe.

I dag måste jag börja riva bland våra grejer, måste ta fram alla textiler och gå igenom, sortera kläder, gardiner och liknande inför flytten så jag har någon koll, jag är nämligen lite anorlunda så det första jag sätter upp när jag flyttar är gardiner för annars känns det inte som ett hem. Det tråkiga är bar att det är så mycket skit att gå igenom att jag inte vet i vilken ände jag ska börja.


vecka 36.

Om exakt 49 minuter och 4 timmar så går vi in i vecka 36, det är alltså 34 dagar kvar tills beräknat förlossningsdatum. Tiden har gått och går jätte fort och jag känner nästan hur jag börjar få kalla fötter. jag börjar bli påminnd om att det faktiskt gör ont att föda barn, aj aj. Och det utsätter man sig för frivilligt.
Så fort vi flyttat så är det dags att plocka fram och tvätta alla kläder och ställa upp spjälsängen, jag är evigt tacksam att vi hinner flytta innan det är dags, om inte lillen skulle få för sig att komma tidigare då men jag är säker på att jag kommer få gå över som sist.




Vecka 36

Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.

Barnet: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.

Storleken har betydelse

Häromkvällen när vi skulle sova, när jag hade kurat ihop mig som bäst vid gubbens sida och lagt mitt huvud på hans arm så fick jag se något komma ner från taket. Jag som är riktigt spindel rädd såg min flyktväg (eftersom den annars skulle ha landat på mitt lår) och slängde mig över min sambo, som redan hade somnat och skrek för glatta livet, studsade upp och ställde mig på golvet. Min sambo vaknade ju självklart av att hans stora klumpiga gravida kvinna slängde sig över honom och förväntade sig det värsta. gentleman som han är så började han inställsamt att söka igenom våra sängkläder efter den jätte stora spindeln jag upptäckt, bäst för mig hade nog varit om han aldrig hittade den för när han väl fan den så fick jag erkänna att den inte alls va så stor som jag sagt, den va nämligen inte större än 1 cm, så där fick jag skämmas rejält kan jag lova, min sambo skrattade gott åt mig.

Alltså så om den hade varit stor så hade jag inte behövt skämmas ögonen ur mig, utan gubben hade förstått min panik och förmodligen tyckt lite synd om mig på kuppen..

Ur barnamunn

"Mamma, när jag blir stor så vill jag värkligen ha barn,och jag ska alltid sätta på film när mina barn vill. och mamma, vet du hur många syskon mina barn ska få? dom ska få tvillingar"

Sacrococcygealt teratom

Sacrococcygealt teratom är en slags tumör som drabbar barn redan i fosterstadiet.ordet teratom betyder monster och det syftar till att dessa slags tumörer kan bli groteskt stora, i vissa fall lika stora eller större än själva barnet.
Som förälder till ett drabbat barn så finns det tyvärr inte så mycket information att få och det är just därför jag delar med mig av min erfarenhet.
Ett Sacrococcygealt teratom är en sorts tvillingsysta,det sägs att man ska ha väntat tvillingar men att den ena dött tidigt i magen och att det barnets celler har bildat en klump på det levande barnet, det är inte celler till några organ det handlar om utan celler till tex hår, hud och naglar.tumören sitter på rumpan på barnet.(kan inte svara på i fall de alltid gör det?)
I fall du väntar ett barn med denna sortens tumör brukar man få reda på på det rutinmässiga ultraljudet, "tumören har då redan blivigt till" och tumören opereras bort under spädbarnstiden.
Man har räknat ut att ca 5 barn födds med en sån här tumör årligen i sverige.

Min dotter födde 2006 med ett så kallat Sacrococcygealt teratom, det kom som en chock för mig då det inte hade upptäckts på ultraljudet, sköterskan sa att jag va för tjock , i fall det ligger någon sanning i det eller om hon helt enkelt va för lat för att ställa in skärpan vet jag inte, hon räknade nog kalt med att det inte va några fel.
Det va först på förlossningen som jag upptäckte att allt inte stod rätt till, det tog en och en halv vecka innan någon visste va det va för något och två dagar efter beskedet så låg hon på operationsbordet.
Hennes första levnadsår va kantat av sjukhusbesök och oro och ung förstföderska som jag va så kände jag mig inte specielt stor, men jag har lärt mig något på vägen, att inte låta sig nedvärderas för att man är ung, föräldraskapet ligger inte i åldern.


design återigen.

sitter just nu på min testblogg och klurar på en snygg design, jag tröttnar fort och blir sällan nöjd och därför är det bättre att tesat sig fram utan att krångla i den vanliga bloggen. Jag börjar få den ungefär som jag vill ha den, jag vill att den ska vara någorlunda änkel utan för mycket tjafs, samtidigt som den ska passa mig samtidigt som att det ska gå att  skriva om vad som helst. designen ska helt enkelt passa med inehållet. det ända jag inte riktigt får till är headern.
När jag sedan är färdig så ska jag flytta över vissa inlägg från den gamla bloggen och fixa med länkar och dylikt, det kommer ta sin tid men jag vill värkligen ha en blogg som jag trivs med att skriva i, vilket är lättare sagt än gjort.

ta en tjuvkik på den nya bloggdesignen här: eldliljan.blogg.se
Glöm inte säga vad du tycker, både bra och dåligt.

dagens

I går kom kläderna vi beställt till pyret i magen. Så himla söta, två pyjamaser med hello kitty på och massa annat så nu har vi allt det nödvändiga, resten tar vi när den är född. Men jag säger som lillan sa i går, "blir det inte en flicka sån är det kört" hon är så go med sina kommentarer. Vi tror ju att det blir en flicka men veta säkert gör vi  inte fören den dagen den kikar ut.






i dag blir det fortsatt städ och kanske lite packande inför flytten. Kan ju behövas fast det är mest lådor.


Dagens (gnäll)

Trött och ont i ryggen, kan det bli mer gnälligt. Städar för fullt här, väntar på att gubben min ska komma hem sen ska jag utfodra mina vilddjur.
I går tog lillan sitt årliga blodprov, så nu är det bara vänta och se, det har alltid visat bra värden så orolig är jag inte igentligen, men väntan på svar är jobbig. När lillan tog sitt blodprov så va jag hos barnmorskan, allt såg bra ut, det ända är att jag inte kunde få ett svar på varför jag får så ont, får som en håll liknande smärta över höger äggstock, ner i ljumsken och under magen, gör så ont så jag inte kan hålla mig från att gråta.Hon sa bara till mig att ta det lungt och dra ner på långa promenader för det är då jag får ont, räcker med att jag går 100 meter så kommer det. Får sikta in mig på att klara av hundpromenaderna och skippa de andra.

Nu hoppas jag att snön smälter bort, missupfatta mig rätt, det får gärna komma ny färsk snö men snön som ligger har fryst till is så jag kan inte gå ut med hunden på gärdet, isen blir ju som knivar och min lilla dam har så mycket energi att bli av med så hon kutar som en stolle, i går efter promenaden så hade hon "skurit" sig på isen, inte kul alls.Så nu får vi hålla oss där det inte är massa snö tills den smällt bort.
Detta blev förmodligen världens gnälligaste inlägg, men men.

Längtar mig tokig.

Vi har massor av roliga datum att se fram emot nu.

1: januari- Flytt

22:januari- bäbis

2:februari- vår 3 åriga förlovningsdag

8: februari- gubben fyller 26

14:februari- våran 4 årsdag

16: mars- Lillan fyller 5.


men närmast är flytten och jag längtar mig tokig. Sitter och surfar runt på olika sidor och snubblar över tånvis med enkla inredningstips och känner att jag värkligen vill flytta, nu! Längtar till att få pyssla i vårt nya hem. Jag har så himla mycket planer på hur jag vill ha det så jag kommer nog få rätt fullt upp när vi flyttar och jag ska förvärkliga alla mina planer.Min kreativa sida börjar vakna, hoppas bara den inte hinner gå i dvala igen inan vi hunnit flytta.

Såg något himla intressant på hur man kan göra egna tavlor tex. Man skriver ut en fotostatkopia och trycker med hjälp av tigerbalsam över motivet på bomullstyg, det ska jag prova. negativt var bara att man ej kunde tvätta dom om man tex ville göra kuddfodral men man får väll se till att dom inte blir skitiga då, hur det nu ska gå. Tänkte prova trycka på just kuddfodrar till soffan med bilder på min sambos idoler Elvis presley och Johnny cash, skulle bli sjukt snyggt. men allt sådant får vänta tills vi flyttat. Ingen ide att påbörja några projekt innan flytt.

I helgen ska jag och sambon sortera alla våra grejer, packa om dom så allt står färdigt till flytten. har en gammal skänk jag ska slipa ner (eller rättare sagt min sambo) och som jag funderar på att måla om vit för den har fått fula kaffe fläckar eftersom att kaffebryggaren stod på den, har även ett skåp som brukar hänga över som jag ska måla vit, kommer passa jätte bra in i vårat kök och "renovera" möblerna är ju betydligt bättre än att behöva byta ut allt. Kul att förnya och fräscha upp det man redan har.

Nu vart det mest massa meningslöst babbel men va gör det. Nu e det dax att gå ut på långpromenad med hunden och pulsa i snön, fryser bara jag tänker på det.


Dagens...

vad ska man hitta på i dag då? Bullarna är bakta, gjordes i natt så gubben min fick nybakta bullar när han kom hem. Han fick även med sig 3 påsar till sina arbetskamrater som han lovat dom, bättre sent än aldrig. Får hoppas på att dom får godkännt.
Lillan va med och bakade och kan lätt säga att det va en upplevelse att baka bullar med henne, det va länge sedan sist och tålamodet fick sig en prövning då min lilla dam är precis lika envis som jag och vill göra allt på sitt sätt.





Nu e det klart.

Nu e det klart, hyreskontraktet är skrivet så nu e det bara börja packa, så med andra ord är det en hel del att göra innan flytt.
Vi ska kolla på en ny soffa, kan ju vara bra att ha något att sitta i, den gammla får inte följa med tyvärr. Kan vara roligt med lite nytt.Köksbord skulle vi få av min lillebror så det behöver vi inte tänka på, det gammla blir man sjösjuk av att sitta vid och det andra vi har är alldeles för stort för det lilla köket.
Vi kommer få det så bra där, lillan får eget rum och lekstuga, hon är gör nöjd, Gubben får garage så även han är nöjd och jag får ett eget kök igen, kan inte bli bättre. Vi får tillomed plats med ett gästrum, vilket är något nytt för oss, slippa ha gäster i vardagsrummet.Nu längtar jag något fruktansvärt, nu har vi värkligen något att se fram emot.

I morgon

I morgon smäller det, då skriver vi kontrakt på huset vi ska hyra, känns så himla bra att få ett eget hem igen. Nu kan jag snart lugna ner mig och njuta av tiden som är kvar av graviditeten, se fram emot julen och blicka frammåt.

Lördag.

God eftermiddag, gubben min har skaffat spotify så nu sitter jag och lyssnar på phil collins som jag "tvingat" honom att lägga till, den  mannen har helt fantastisk röst få sambon fick lägga till disneylåtarna han gjort och lite annat. jag har ganska varierande musiksmak bara jag slipper hipphopp och dansband.

I dag blir det först städ och sen bak här i huset, pepparkakor och bullar som min sambo har lovat sina arbetskamrater att bju på i veckan, konstigt vad män kan lova utan att behöva baka dom själv, haha. Det är nu jag får prestationsångest, jag vill ju inte att gubben ska bju sina arbetskamrater på oätliga bullar.

Ska lägga upp lite bilder här i eftermiddag, måste visa upp den fina spjälsängen vi köpt, jag är så himla stolt. Bebben kommer sova gott i den. Tiden går fort men snart är hon här, eller ja, jag vet ju inte vad det blir för kön men det känns som att det är en flicka, konstigt nog så känner jag mig som en flickförälder. men könet kvittar mig och min sambo, jag kan lova att jag är precis lika glad vad det än blir, en pojke skulle vara jätte kul, speciellt eftersom att jag inte tänkt mig fler barn sen och då skulle det va rolgt att ha en av varje. Jag börjar bli riktigt nyfiken på det lilla livet som håller mig vaken om nätterna, hon/han har ställt in sig på sin pappas tider och vaknar varje morgon kl 4 och lever runt för då går min sambo upp och åker till jobbet:) Jag längtar något fruktansvärt för nu är det inte långt kvar, vi går in i vecka 34 i morgon.


delar med mig av en av världens vackraste låtar också.


Pyret i magen..

den andra maj vart vårat pyre till, 4 veckor senare så plussade vi och är nu i vecka 33, 32 fulla veckor och 5 dagar.
det är vårt andra barn, min sambos första biologiska. graviditeten va planerad och vi är båda mycket glada och förväntansfulla. Vi har exakt 50 dagar kvar till beräknad förlossning.


Vecka 33

Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.


Mattips!
Lika viktigt som annars är det att äta en varierad kost. På så sätt är det lättare att du får i dig det du behöver i form av protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler.


dagens

I dag ska jag åka in till  Evelina och ta en fika ( min sambos systerdotter). Ska bli mysigt. Lillan ska med sin mormor och hämta mina småsyskon.

I går fick vi goda besked, vi har varit och kollat på ett hus att hyra och i går medelade paret som har det att dom valt oss som hyresgäster. Så nu blir det snart flytt, riktigt gott. Vi hinner flytta in lagom tills pyret kommer och det känns riktigt skönt. Huset är på 4 rum och kök och ligger bara ett par minuter från sambons jobb, vilket innebär att han kommer slippa de tidiga mornarna när han går upp kl 4 för att börja 06.30. Han kommer vara hemma mycket tidigare så jag slipper vara ensam hela dagarna. Lillan är stormförtjust för att hon kommer få ett eget rum igen, något hon längtat efter trotts att hon gärna sover hos oss.

Nu ska vi kika på nya möbler, mycket har blivit förstört men det gör det samma, kan vara kul med lite nytt.Men nästan allt till bäbisen är inhandlat, i onsdags så köpte vi spjälsäng, gör fin och jag är jätte nöjd. Stabil i trä med madrass och spöket laban sängkläder, allt va i jätte finnt skick. det enda vi har lite dåligt med är kläder men jag vågar inte köpa på mig för mycket innan bäbisen kommit eftersom att vi inte vet vad det blir för kön. tillochbörja med räcker det med ett par ombyten att ha med på BB.

Nya tider kräver ny.....

Kände för att byta tillbaka till blogg.se, men inte nog med bytet så vart det en helt ny blogg. Sitter här och pillar med designen för tillfället för att få den som jag vill ha det. En av anledningarna till bytet är just möjligheterna med designen, här kan man få det nästan precis som man vill och det har jag saknat.

Med tiden ska jag föra över en del av mina gamla inlägg från den andra bloggen så det finns samlat och för att nya läsare och folk som inte känner mig ska kunna få en överblick över vem jag är och vad jag skriver om men tills dess så får ni nöja er med nya inlägg, nu siktar vi på framtiden!


RSS 2.0