Många lager.

Vi människor är många lager. Trotts att vi har en speciell personlighet så finns det så mycket annat under ytan, lite som lökar.
 Först har vi det översta lagret, själva skalet, det lite torra och träiga.
Det är det vi utstrålar till nya människor, de riktiga vännerna har redan skrapat lite på ytan, dom vet vad som döljer sig under ytan och dom känner till ens brister.
Utåt sett är jag den som hörs och syns, skrattar högst, pratar mest och det finns inget ämne som generar mig. Men skalar man bort det där översta lagret som skyddar det som finns innuti så är jag lite osäker, lite blyg och har massor med samvete.Dåligt självförtroende och det är ofta därför jag sysslar med självironi. jag gör narr av mig själv innan någon annan gör det.Den sociala ytan gör ibland att det andra lagret träder fram, ibland kan jag vara klumpig i mitt sätt att uttrycka mig och då får jag dåligt samvete.
Ju längre in man skalar desto mjukare blir innehållet.
det känsligaste lagret är det som är näst längst in, som skyddar kärnan (hjärtat)Det är det lagret som ofta får mig till tårar, det lagret jag inte visar så ofta men endå det lagret som kan ta över ibland.
Det yttersta lagret är det vi dömmer folk för innan vi börjat skala. Men det lagret utesluter inget annat, vissa människor är bara lite mer svårskalade.



 
 

Natti Natt

Barnen sover tillslut. Efter många om och men. Har min brors son här med så det har varit full rulle. Lilleman har haft svårt att sova och när han väl lyckades somna så fastnade han med benet mellan spjälorna på sängen, själskyddet hade åkt ner, så sonen har varit riktigt ledsen men nu har han äntligen somnat.
Nu sitter jag och njuter av lugnet, vilket va välbehövligt.

Jag känner mig lite depp, kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som får mig att känna så. Jag känner mig lite smått orkeslös och att dottern är inne i en riktigt trottsig period gör det inte bättre men det är bara bita ihop så går det förr eller senare över....

Organ donation.

Skulle du donera dina organ efter din död om det va möjligt?

Det skulle jag!
Bristen på organ är stor, 600 personer finns uppsatta på väntelista för att få ett eller flera organ, och många dör i väntan på ett nytt organ. I dag finns det ca 1,5 miljoner människor anmälda till donationsregistret men det är långt ifrån alla avlidna som får donera, för att en donation ska vara möjlig så ställs vissa krav, döden måste vara fastställd, hjärnan måste vara helt död, men organen måste vara syresatta, alltså måste personen vara kopplad till respirator vid dödstillfället. När det gäller vävnadsdonationer så är den möjlig när andning och blodcirkulation upphört, det innebär att människor som avlidit på andra ställen än sjukhus kan vara möjliga vävnadsdonatorer, man har 48 timmar på sig att ta till vara på vävnader.
Donationsregistret på socialstyrelsen inrättades 1996 i samband med att den nya donationslagen trädde i kraft, en anmälan till donationsregistret har samma värde som att ha meddelat anhöriga eller fyllt i ett donationskort.

Jag tog ställning på drygt 3 år sedan och anmälde mig till donationsregistret då jag tyckte att det va viktigt. Jag vill inte att mina anhöriga ska behöva ta ställning till eller mot min vilja när jag inte längre lever. Jag är fortfarande ung men det är inga garantier för ett långt liv.Jag respekterar andras val då det kanske inte är lika lätt för alla andra som det varit för mig att ta ställning, där tro och tex syn på vad som händer efter döden kan komma att spela in. Jag tror att efter min död så är inte kroppen mer än ett tomt skal, jag tror att min själ vandrar vidare men inte att jag är i behov av min kropp. Jag vet att det inte är stor chans till att just mina organ behövs, men ju fler anmälda desto större chans att rädda liv.
Kan jag efter min död rädda ett enda liv med hjälp av mina organ så skulle det betyda mycket för mig.

BVC

I dag har vi varit på BVC med lilleman, lyckades pricka in rätt dag den här gången. Prinsen väger nu 6480g och är 63 cm lång. Det har hänt fruktansvärt mycket på bara 3,5 månader.Han är fortfarande något längre än vad han är knubbig men han följer sin egen kurva. Har konstaterat att han har en fruktansvärt bra ämnesomsättning, något han inte ärvt från mig! Enligt BVC sköterskan så är det konstigt att han inte väger mer eftersom att han äter 220ml med två och en halv timmes mellanrum, men han gör väll helt enkelt av med det när han är vaken, han är en väldigt aktiv liten kille. 



Färdigmålat

Så nu är dom färdigmålade och nästan torra. Måste säga att det va ganska svårt att få det snyggt med disksvamp och topps.(Topps använde jag till att skriva med)
Men jag vart rätt nöjd endå, en klar förbättring från sliten furu.


Förnyelse förnöjer.

Mannen är tillbaka på jobbet efter helgen, lillan kollar på tv och sonen sover, igentligen kanske jag skulle passa på att ta ta det lugnt eller rent av  städa men jag har fixat mig roligare uppgifter.Jag häller nämligen på och målar om våra nattygs bord, från början är dom tråkigt furu färgade och bra slitna eftersom att jag fått dom efter min mor.Men nu så håller dom på att få sig ett ansiktslyft. Bilder kommer så fort dom är färdiga, måste säga att dom faktiskt blev ganska söta.

När jag ändå är igång så tänkte jag att även bloggen ska få sig ett nytt ansikte, jag tröttnar på tok för lätt!

Vridet skönhetsideal.

Att vara kvinna i dagens läge är ingen dans på rosor, i allafall inte om du följer med strömmen. Man ska passa in i mallen och inte sticka ut ifrån mängden.
 Du ska inte höras och synas men vara vacker att se på.
Att passa in blir allt svårare då vi "lär" oss att vi inte längre är naturligt vackra, utan att det alltid går att förbättra något och att skönhet kan köpas för pengar.
 medvetet eller undermedvetet så är det ett synsätt vi för över till våra barn då skönhetsoperationer är något som blivit väldigt "utnytjat" och accepterat, man behöver inte längre lära sig att älska sig själv eller försöka acceptera hur man ser ut då alla skavanker går att "trolla bort", men om du inte lär dig att älska och apectera dig själv, vem kommer då göra det?
En människa som trivs och är stolt över sig själv är atraktiv, ett vackert inre gör en människa vacker på så många fler sätt än en människa som endast är bildskön. Yttre skönhet varar inte för evigt, men det gör den inre skönheten.

Barn gör inte som du säger, dom gör som du gör!

Man ser tydligt runt omkring sig vad omgivningen förväntar sig av dig, och alla andra. Allt fler reklamer anspelar på sex, det blir allt naknare och inte en tjej har ett uns fett på kroppen, minimala kläder och dom ser inte ut att vara en dag över 12 år. Men vi är inte stöpta i samma form, vi ser inte likadana ut och det är inte heller meningen att vi ska göra det, alla ser olika på skönhet, det som är snyggt i mina ögon behöver inte vara snyggt i någon annans och därför finns det en för alla eftersom att skönhet finns i alla former och färger, det sitter i betraktarens ögon.
Vi ska inte åldras, vi ska bevaras och se ut som 12 år hela livet. könen ska vara helrakade, ansiktena rynkfria och kropparna små och späda.Trotts att rynkor och andra ålderstecken är naturliga och ett tecken på att man levt så finns det i butik i dag flera hundra (om inte tusen) preparat för att inte synbart åldras. Var och en bestämmer över sin egen kropp men det innebär också att man själv ska trivas, inte göra ingrepp för att någon annan ska göra det. Det är tragiskt att vi försöker efterlikana det vi ser i media då dom  är retucherade, nedbantade och sminkade för att se ut på ett visst set, inte naturligt utan som barbiedockor som faktiskt är stöpta i samma form. Ta en titt omkring dig så ser du värkligheten, hur mäniskor faktiskt ser ut och att vi är väldigt olika, men var och en vacker så sitt sätt. Vi är unika.


Söndag, vilodag?

Söndag morgon och barnen hade för en gångs skull gett mig lite sovmorgon,och då menar jag inte till 07.30 som dom brukar.Kl 10.00 jagade dom upp mig ur sängen. Annars så gillar jag tidiga mornar just för att man får lite tid för sig själv, kan dricka morgonkaffet i lugn och ro och barnet (det stora) tittar nöjt på tv utan några krav.
Sen så smäller det till, då ska det kläs på, fixas frukost och sysselsättas så hon inte river hela huset vilket hon har visat tendenser till när hon inte haft något att göra.
Härromdagen vart vi överaskade med att hon hade fixat sig en egen liten pool i sitt rum. För ett tag sedan när vi köpte hundmat så fick vi med en stor tunna från pedigree att ha hundmaten i.Den vart i stället en tunna att ha leksaker i, men lillan bevisade att den kunde ha många fler användningsområden. Hon hade fyllt den med vatten och stod nöjt och badade i den när sambon gick förbi. Annars så funkar den också bra som pall så att hon kommer åt mitt smink i badrumsskåpet,tur att det är billig skit.

I dag ska jag ta mig ett röj här, byta gardiner i vardagsrummet, tvätta och alla de andra sysslorna som man verkligen längtat efter att få utföra *ironi*. Sen så ska väll även trädgården få sig ett ansiktslyft. Har ännu lite rabatter som ska rensas och rabarberna ska plockas av och frysas in.Så i dag behöver jag nog inte känna mig sysslolös och gud nåde om sambon sen säget att han inte har något att göra, det finns nog sysslor så det räcker till honom med.


Födelse karta.

Fick i min förra blogg en kommentar med en länk till en kinesisk födslokarta då jag va nyfiken på vad det va vi väntade. Jag trodde ju absolut inte att det stämde men det va ju en rolig grej. Ända fram tills han va född och jag fått bevist att det va en pojke så trodde jag att det va en tös.
Lite roligt va att födslokartan faktiskt stämde.



Denna karta tar utgångspunkt i hur gammal kvinnan var då barnet blev till och den månad då befruktning skedde.
Kartan ska vara gjort av en kinesisk vetenskapsman för 700 år sedan och hittades i en kunglig grav. Originalen finns på vetenskapsinstitutet i Peking. Det sägs att kartan ska stämma i 99 procent av fallen. Men... det är ingenting vi på Babyvärlden garanterar...


Bruksanvisning: Hitta din/din partners ålder då barnet blev befruktat på den lodräta linjen och månaden då befruktningen skedde på den horisontella. Där linjerna möts finner du barnets kön. Kom ihåg att befruktningen äger rum två veckor före förväntad menstruation, eller när det räknas att man är två veckor in i graviditeten.


http://www.babyvarlden.se/Tema/Tema-kategorier/Pojke-eller-flicka/Kinesisk-fodelsekarta/


Storleken har betydelse.

Satt och sökte igenom min gamla blogg så hittade jag ett inlägg jag fan lite extra roligt som jag vill dela med mig av här till mina läsare.
Inlägget är skrivet lördagen den 6 november.


Häromkvällen när vi skulle sova, när jag hade kurat ihop mig som bäst vid gubbens sida och lagt mitt huvud på hans arm så fick jag se något komma ner från taket. Jag som är riktigt spindel rädd såg min flyktväg (eftersom den annars skulle ha landat på mitt lår) och slängde mig över min sambo, som redan hade somnat och skrek för glatta livet, studsade upp och ställde mig på golvet. Min sambo vaknade ju självklart av att hans stora klumpiga gravida kvinna slängde sig över honom och förväntade sig det värsta. gentleman som han är så började han inställsamt att söka igenom våra sängkläder efter den jätte stora spindeln jag upptäckt, bäst för mig hade nog varit om han aldrig hittade den för när han väl fan den så fick jag erkänna att den inte alls va så stor som jag sagt, den va nämligen inte större än 1 cm, så där fick jag skämmas rejält kan jag lova, min sambo skrattade gott åt mig.

Alltså så om den hade varit stor så hade jag inte behövt skämmas ögonen ur mig, utan gubben hade förstått min panik och förmodligen tyckt lite synd om mig på kuppen..

3 månader.

Prinsen är drygt 3 månader och jag är farsinerad över hur snabbt han utvecklas. Den 7 februari föddes han, då va han en liten kille som mest åt och sov.Medtagen efter att ha föddts och låg mest i mammas eller pappas famn.
I dag har han utvecklat en riktigt egen liten personlighet, han skrattar, men inte åt vad som helst.
Roligast tycker han att bli blåst under fötterna, hoppa lätt på magen eller att "eskimå pussas", då skrattar han så han kiknar.
Han äter med stor aptit och i dag har han tillomed vänt sig från mage till rygg, helt själv. Behöver jag tillägga att mamma är stolt? ne stolt som en "tuppe" är jag.
Han har tillomed kommit underfund med vilka människor som är roliga och vilka som är mindre roliga.Mormor är en av dom som måste anstränga sig lite extra.Konstigt nog så började det redan i magen då hon ville känna honom sparka, varje gång hon la handen på min mage så slutade han tvärt.
Jag saknar ibland magen, kännslan av rörelser, längtan, förväntan men bäst utav allt är att ha min prins här, det är ovärderligt och jag blir kär på nytt varje gång jag tittar på honom.

               Vecka 35                                     Ett dygn gammal

förlossningskliniken-Sacrococcygealt teratom

Kollade på förlossningskliniken häromdagen och fick se en liten flicka födas med en likadan tumör som den min dotter hadde. Det va en "häftig" upplevelse om man får uttrycka det så. Den flickans tumör va något större än lillans och satt till största delen utanpå kroppen till skillnad från lillan som hade sin inuti.

Men vad frågor det dyker upp, saker som  jag faktiskt inte har den blekaste om trotts att det är min dotter. Tror nog att jag inte va så mottaglig för information när det va aktuelt.


Kärlekshandtag.

Ett halvt kg på 3 veckor, känns lite si sådär men huvudsaken är väl att det går neråt. Men jag har upptäckt att mina kärlekshandtag minskat massor,det är jag otroligt glad över.Önskar bara att själv magen drog ihop sig mer efter förlossningen men det tar sin tid.
Jag vart riktigt besviken på diet shaken jag köpte, trodde det skulle smaka bättre än naturdiet men det gjorde det absolut inte, men det är bara bita ihop.Jag är för snål för att slänga. Fast å andra sidan så tar jag ju bara någon shake i bland om jag blir akut hungrig innan maten i stället för att små äta.


Skiftbyte och svammel

Återigen är det morgon och skiftbytet skedde för en stund sedan. Mannen går och lägger sig och jag går upp.
Känner att det är lite svårt att hålla ögonen öppna men det kan nog kaffe råda bot på. Det tragiska är att jag knappt blir pigg utav kaffe längre, har druckigt för stora mängder alldeles för länge.

Märkte nu att gårdagens inlägg vart lite rörigt, men så blir det lätt när man blir riktigt intresserad av saker. Man är så stressad att skriva ner all information man snappat upp att man slarvar något kopiöst med språket, eller iallafall jag. Jag vet att när jag gick i skolan så renskrev jag alla texter 3 gånger när jag hade inlämningsuppgifter.

Jag tror nog att vanliga tjejer i min ålder fördjupar sig i vilket märke på sminket som är bäst men inte jag inte.Det är ju något som aldrig har intresserat mig.

Chernobyl- intressanta ämnen

Vad man kan fastna för vissa saker, i dag har jag och mannen suttit och kollat på klipp från olika katastrofer, och självklart kom då chernobyl upp. Vi har under eftermiddagen och kvällen kollat på dokumentärer och jag blir bara mer och mer intresserad.
Många människor vill åka utomlands till varma stränder och ligga och gassa i solen, men inte jag inte.Ett av de ställen jag värkligen vill besöka är chernobyl. Jag 'är faktiskt inte ett dugg intresserad av soliga stränder, jag vill se saker med egna ögon, saker som har en betydelse.

Den 26 April 1986 exploderade reaktor 4 på chernobyls kärnkraftverk under ett expriment där reaktorns säkerhetssystem stängdes av för att testa verkets kapacitet. Flera ton av högaktiva ämnen läkte ut och bredde ut sig över Ukraina, ryssland och vitryssland och stora delar av europa, det nådde även Sverige.

100 tusentals människor, bland annat värnpliktiga och frivilliga hjälpte till under saneringsarbetet och eftersom att strålningshalterna va så höga så kunde arbetarna endast arbeta i sekunder om högst några minuter för att inte insjukna.Ett arbete som normalt tog en timme för en man krävde i stället 60 man. Mellan 10 000 och 80 000 av dessa är i dag döda eller sjuka till följd av kattastrofen.Exakta siffror är svårt att säga med tanke på att det breder ut sig över en lång tid samt att sovjet försökte mörklägga hela händelsen.Flera tusen gruvarbetare kallades till att gräva en gång under reaktor fyra för att förhindra att det läckte ner i grundvattnet, gången va 2 meter hög och tempoeraturerna nådde inte sällan 50 grader varmt.

I staden Pripyat som enbart låg ett par km från chernobyl där många av dess arbetare bodde va och är halterna så höga att inte någon människa någonsin kan bo där igen.Det tog 48 timmar innan människorna i staden evakuerades med stora bussar. Invånarna fick 2h på sig att samla ihop det viktigaste och sedan samlas utanför sina bostäder, dom visste inte då att dom aldrig skulle återvända.Invånarna fick lämna sina husdjur som sedan sköts för saneringsarbetarnas säkerhet.I staden bodde omkring 48 000 människor. Med andra ord en stad nästan lika stor som Skövde.

Omkring 9 miljoner människor blev direkt eller indirekt påverkade av olyckan, mellan 3 och 4 miljoner va barn.Efter olyckan i chernobyl ökade antalet medfödda missbildningar på barn med hela 161% mellan åren 1986 och 1993



Intressanta länkar:
Tjernobyl kärnkraftverk
Chernobyl disaster incident PART 1-8


Skiftbyte

Vaknade i morse av att mannen satt på sängkanten, trött och dan och lilleman låg och jollrade i spjälsängen. Brevid låg lillan som somnat på soffan i går kväll men under natten kommit in och lagt sig, på mina fötter låg hunden och bredde ut sig och det va dags att gå upp så gubben som jobbat natt fick gå och lägga sig, skiftbyte.
Nu har lilleman somnat om i babysittern, kaffet smakar ljuvligt och lillan har precis lika mycket energi som vanligt, varken mer eller mindre.


Tröga kilon

Viktnedgången går trögt, 8kg gick lätt men de senaste 3 veckorna har det inte hänt något. Jag äter rätt, ska erkänna att jag kanske inte rört på mig lika mycket men endå.Jag har inte slarvat med maten!
När det är så här så känner man att man är på väg att förlora motivationen, det känns väldigt tungt just nu men slutar jag så kommer jag inte trivas med mig själv till hösten som är mitt stora mål.
Jag gör ju detta enbart för min egen skull så det är ingen annan än jag som får ut för det om jag misslyckas.
Men 2011 ska bli året då jag vart nöjd med mig själv!

Hejsan hoppsan fallerallera.......

Så vad händer hos oss då? minsta möjliga(nästan).
lilleman har smakat sin första puré, oj oj vilket mat monster. Har tidigare sett att han intresserat sig för mat när vi andra äter, suttit och gapat och härmat så nu tyckte vi att det va dags.Meningen va att han skulle smaka en sked eller 2, det vart en tredjedels burk och han ville ha mer.Men jag ville inte schocka den lilla magen för mycket till en början.
Jag har ochså lyckats missa tiden till 3 månaders kontrollen, trodde det va i Tisdags men det va tydligen i måndags vi skulle varit där, snacka om att vara tankspridd.

Vi har också haft gräsklippar premiär, så tjusigt det vart. Och rensat i trädgårdslandet och rabbater,har också haft premiär på att hänga ut tvätten, det luktar ju så himla gott när tvätten får torka i vinden.Fick tvättat allt i tvättstugan så nu är det bara samla ihop resten, ett arbete som aldrig tycks ta slut.

Fredag

Nu är helgen på ingång och solen med den. Fantastiskt, sitta ute igen och kanske spela en runda kubb. sambon jobbar 12 timmars hela helgen så det kanske blir något ensamt men men, nästa vecka är han hemma med oss.

dagens to do blir att städa, lillans bio-pappa kommer för umgänge och då blir det kaffe och massor av struntprat och ungarna får leka av sig. Det är lite överskottsenergi på min lilla fröken så det passar bra  med lite lek i dag.

Vintern som varit i bilder






sommaren 2010

Hittade bilder i min gamla telefon från förra sommaren. Känner att jag kommer sakna campingen något enormt, solnedgångarna, kvällarna efter jobbet när man satt och pratade med gästerna, högtrycket på högsessong när man gick på knäna i värmen, ja kort och gott ALLT. Det kommer vara skönt att gå hemma med lilleman så missupfatta mig rätt men det ändå något visst med vänern och sommar.




God morgon.

Vi hoppades på vår men tydligen ville vintern göra en liten come back, misströsta inte, det smälter bort fortare än det lagt sig.
Här i huset gäller det att vara uppfinningsrik, kaffefiltrena är slut, panik utbröt men jag hade en lösning på det problemet, en gammal bakhandduk fick agera filter, så jag fick mitt kaffe även i dag.

RSS 2.0